ILCO

Pa huvudkontoret halsar de alltid glatt och tva hundar kommer fram for att nosa.
Diversidad ar en forsamling som haller till har. Manga som blivit utslangda fran sina kyrkor eller forsamlingar eller som inte kant sig valkomna pa grund av sin sexualitet kommer hit pa torsdagkvallar och firar gudstjanst. En regnbagsflagga ligger i mitten av rummet tillsammans med ett stearinindrankt trakors och runt omkring sitter man pa stolar i ring och sjunger, pratar om bibeltexterna och manga drar paralleller till sina egna liv. I slutet far de som vill be en bon och tanda ett ljus att satta i trakorset. Efterat ar det fika.
 
Overhuvudtaget ar det en stor debatt kring sexualitet och sexualundervisning i landet just nu. En stor fraga man driver fran staten ar sexualundervisning i skolan och tolv gymnasieskolor ska infora det pa prov. ILCO har ocksa det som ett av sina tre teman som de ska jobba extra med de kommande tre aren. Det kanns fint att vara en del av en sa hart socialt arbetande kyrka.
 

Buss till Alajuelita

Mellan 20 minuter och 1,5h utanfor huvudstaden bor jag i Alajuelita hos en familj dar mamman ar hemmafru och pappan arbetar som polis. Bada ar aktiva i kyrkan som ligger i grannhuset och som tjanar bade som forskola, musiksal och kyrkorum, dar det halls massa om sondagarna.
En kvinnogrupp samlas hos oss och virkar schalar till julmarknaden. Ungdomsgruppen malar anglar.
Barnen som gar i den oppna forskolan (Casa Abierta) gor lyktor till Costa ricas sjalvstandighetsdag-och den 15e september stangs huvudgatan i San José av och en lang parad med orkestrar, dansasre och fanbarare far askadarna att jubla. Anda ar det nastan mindre liv an vanligt pa gatorna.
 
Vi aker buss nastan varje dag och det kostar omkring 2-3kr. Att det bara ar svenskar som kan koa ar inget jag kan ga i god for. Till bussen, som inte ens har kommit, star folk i ko, flera hundra meter, man far vara glad om det till Alajuelita-bussen bara star ca 30 pers framfor.
En matare langst fram i bussen talar om hur manga som stigit pa och star man for lange dar sa blir busschaufforen arg da han blir skyldig att betala for de extra som har registrerats.
I stan kor de med oppna dorrar och folk hoppar halvt om halvt av i farten. En skylt talar om att det ar tillatet att anmala chaufforen om han talar i telefon under korningen och sa ett nummer man kan ringa.
Beroende pa trafiken tar det olika lang tid och bor man i Alajuelita bor man aka hem vid fyra for att vara saker pa att komma hem fore morkrets inbrott, da omradet forvandlas till ett "muy peligroso" omrade fullt av ranare och mordare, enligt de flesta. An ar det inget vi har kant av, trots det gommer vi de viktigaste agodelarna i bh:n for att vara pa den sakra sidan.
 

Costa Rica, San José

120903, Forsta dagens iakktagelser. Mycket farger, starka vackra farger pa hus, randigt, mycket vaggmalningar. Galler, grindar for fonster, runt hus, affarer och tradgardar. Mycket bilar och bilforsaljare. Staden ar bade vackrare och fulare an jag trodde. Det ar mycket gront och stora berg skymtar i fjarran.
Vi bor fram till pa lordag pa ett hostel for fred och har traffat var handledare som visar oss runt i stan.
Andra dagen. Vaknade tidigt igen. Satt vid frukostbordet och sa borjade det skaka. Ett jordskalv. Vi stallde oss i dorrposten.
Idag ska vi till ILCO. Jag ar sa fantastiskt glad for att vara har. Jag njuter hela tiden. 
 

RSS 2.0