Veckan som gick

Onsdag: En tur med min språkpartner, han visade små pärlor. Bl.a. en antik teater gömd mitt i latinkvarteren där det var alldeles tyst från stadens buller. Vi vandrade förbi moskén, jardin des plantes och pratade omväxlande svenska och franska.













Torsdag: Soligt och fint, strosade runt i Montparnasse och hittade en teatergata med massor av teatrar på, Rue de la Gaîté. Promenerade runt på kyrkogården i Montparnasse och njöt av värmen. På eftermiddagen styrdes kosan mot 13e arrondissementet, där upptäcktes en fantastiskt pittoresk stadsdel Butte-aux-Cailles med restauranger, ateljéer och en charmig butik med diverse bråte av olika slag. I 13e ligger också Paris egna Chinatown och där finns ett rikt utbud av kinesiska matställen, matbutiker, leksaksaffärer och kläder. Sent på kvällen kom det besök och klockan ställdes tidigt till nästa morgon.








Fredag: Många viljor, uteservering, regn, sol, kaffe, 5e, 14e, 4e, pizzamiddag och livejazz på Café Universel hanns med.
Lördag: Jobb på Caramelle, middag vid Seine.
Söndag: Belleville-där kulturen och konsten blomstrar, ett område som lever! På väg till spelstället gick vi fördbi den här porten. Ungefär så här står det på skylten: I trappen till detta hus föddes under stor misär Edith Piaf vars sångröst kom att beröra hela världen. 








 




Regn i Paris



Helgen fullspäckad med besök. En tur till Belleville, ett glas på ett marockanskt ställe mittemot Centre Pompidou. Annandag påsk tillbringade vi hela dagen på muséet.

Påsk

Påsk är den bästa högtiden. Allting känns kravlöst men det finns ändå traditioner att luta sig mot. Gömma påskägg, måla ägg, rulla ägg, pynta med ris, fjädrar och kycklingar. Glädjens tid! Våren är här! Grönt, gult, guld och lila!



Efter en ledsam långfredag så kom påskaftonen. Påskmiddag på franskt vis. 



Påskdagsmorgon på väg till kyrkan. Norska kyrkans präst höll fin predikan. Påskmiddag efteråt. Tulpaner i vaser, lax och sill. Psalmer om Jesu uppståndelse!


Rousseau

"Det strider uppenbarligen mot naturens lag att en handfull människor drunknar i sitt överflöd medan den uthungrade massan saknar det nödvändigaste." Jean-Jacques Rousseau


På Assemblée nationale var det en tillfällig utställning om Rousseau.









"Le premier qui, ayant enclos un terrain, s'avisa de dire : Ceci est à moi, et trouva des gens assez simples pour le croire, fut le vrai fondateur de la société civile. Que de crimes, que de guerres, de meurtres, que de misères et d'horreurs n'eût point épargnés au genre humain celui qui, arrachant les pieux ou comblant le fossé, eût crié à ses semblables : Gardez-vous d'écouter cet imposteur; vous êtes perdus, si vous oubliez que les fruits sont à tous, et que la terre n'est à personne."

Jean-Jacques Rousseau


Indignez-vous!



I onsdags var jag på ett föredrag av Stéphane Hessel på amerikanska biblioteket i Paris. Han är 95 år gammal, har varit aktiv i Franska motståndsrörelsen, suttit i koncentrationsläger, arbetat för FN och de mänskliga rättigheterna och han är oerhört inspirerande att lyssna på.   
http://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Hessel

Indignez-vous eller Säg ifrån!, som den heter på svenska är en liten skrift på drygt 30 sidor, skriven av Stéphane Hessel. Läs den!

Det är vi unga som är framtiden. Vi måste bry oss, vi måste göra någonting. Klassskillnaderna bara ökar, i Paris ser man det varje dag, hur mer konsumeras av de som har råd, hur fler sitter hungriga på gatan. Enormt många behöver bostad men det är inte bristen på bostäder som är problemet. Jag pratade med en kvinna igår som sa att i hennes gamla lägenhetshus står sju lägenheter tomma och det är inget extremfall. Folk har inte råd. Vi behöver tänka över vår situation, vi måste vara beredda att sänka vår levnadstandard så att fler kan få ta del av den.

APRIL APRIL




Månaden mars var till ända och våren var kommen. Sista marsdagarna firades med livespelningar och ett mäktig kungaslott.

I fredags var det Lissi Dancefloor Disaster som spelade på Machine Moulin Rouge. Ja, de där med katterna som sitter lite överallt i Uppsala. http://lissidancefloordisaster.com/blog/ Josefin fixade in oss på gästlistan. Fullt med glada människor som pratade och dansade. I entrén kunde man köpa diverse tygkassar och annat smått och gott. Tydligen var det någon festival som firades till kvinnan, såvitt jag förstod. När Lissi Dancefloor kom upp på scen blev det röj, de körde järnet , och i slutet av konserten var även delar av publiken uppe på scen och dansade. Jag visste inte om jag skulle tycka att det var respektlöst eller bara gilla stämningen. Grymt kul var det att ha sett dem live i alla fall och på ett sånt ställe också! Hann precis med sista metron hem.

 





Nästa morgon tog vi RER-tåget ut till Versille. Efter kö, betalning, kö igen, väskinlämning och säkerhetskontroll var det tillåtet att vandra in på borggården. Och visst var det pampigt. Inne i slottet var salarna prydda av guld, fönster från golv till tak, kristallkronor, vackra tyger i olika färger och man färdades genom balsal efter balsal, trängdes i kungens sovrum, trängdes i drottningens sovrum, försökte undvika guidegrupperna men de var överallt. I något enstaka hörn fick man ett uns av känslan, där man kunde blicka ut över trädgården i ett molningt Versille, och med lite fantasi föreställa sig, hur det kunde ha varit när någon bodde här. Hur det måste ekat i de stora salarna när någon kom gående över trägolven, hur frasiga klänningar tagits på och dansats i när det bjöds in till fest.

På ett sätt är det otrevligt med all trängsel och turism, på ett sätt är det underbart att vi vanliga dödliga kan få möjlighet att se det inifrån, så var det nog aldrig tänkt…


Som en dröm, en saga.



Parken var enorm med dammar, skogar, gräsmattor, blomsteranordningar och fontäner. Halv fyra skulle fontänshowen äga rum. Klassisk musik strömmade ur högtalarna, kranarna vreds upp till max. Vi väntade och väntade men ingenting hände. Efter en lång stund kom insikten att vi blivit snuvade på showen. Men vem fanns att klaga hos?

 

Så blev det april och aprilskämten haglade. Det jag hörde från Sverige om att Borås skulle byta namn till boras.com i syfte att modernisera sig , var ändå det jag gillade bäst.  

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/boraasboraas-tme-ab/pressrelease/view/boraas-byter-namn-och-blir-boras-com-747280

Jobbsöndag med finbesök.

Återbesök på Chat Noir på måndagskvällen. http://spokenwordparis.blogspot.fr/p/what-is-spokenword.html

Tisdageftermiddag inskrivning till att konversera med pensionärer.

A bientôt!


Diverse Marsbilder


Swingmusik








La Defense




Promenad i Paris








Second-handbutik i Bastille







Belleville





RSS 2.0