Inlåst

 

Jag befinner mig i ett helt mörkt rum. Det är alldeles kolsvart och jag är rädd. Antingen har jag gjort något dumt eller så är jag bara i vägen för en av de vuxna tog mig hårt i armen och låste in mig här. Med nyckel. Utifrån. Såsmåningom vänjer sig ögonen vid mörkret och jag börjar treva runt omkring med fingrarna. Över det kalla stengolvet. Jag stöter emot något som ramlar omkull och det blir blött där jag sitter. Det lilla lilla ljus som kommer från dörrspringan faller på en hylla längre in i rummet. Eller rum. Det är så litet att jag kan nudda alla fyra väggar samtidigt om jag använder ben och armar, det prövar jag också. Det är en toalett, inser jag snart. De hade iallafall vett nog att låsa in mg på en toalett så de skulle slippa städa upp skiten efter mig sen. Sen, när jag får komma ut. Om jag någonsin får komma ut. När jag har utforskat allt man med känseln kan utforska så sätter jag mig på toalettgolvet och börjar drömma: Jag står ensam och naken i en ljus trädgård som är grön och full med träd och buskar. Varför jag är naken vet jag inte riktigt, kanske är det en sinnesbild av paradiset som jag någon gång har fått höra om. En kyrkklocka klämtar i fjärran och jag springer på det lena mjuka gräset bort mot mot ett stort bord som står dukat med alla läckerheter man kan önska sig. Där står också alla mina vänner i ljusa sommardräkter och hattar och alla ler. Bakom dem börjar en blåsorkester spela och solen reflekteras i de guldiga trumpeterna. Men när jag kommer fram till bordet får jag inte röra. Och alla människorna vänder sig mot mig. De pekar och skrattar för att jg är naken. Jag vill sluta drömma men det går inte. En man i mörk kostym och hög svart hatt som jag inte sett förut kommer fram till mig och säger: Du är inte som andra barn. Du måste vara som andra barn. Du får stanna här tills du blir som andra barn. Och han tar mig i armen och låser in mig i ett mörkt rum och jag kissar på mig. Trots att de har låst in mig på en toalett så kissar jag på mig. Jag drömmer inte längre, jag är vaken och det varma och blöta som rinner nerför benet innanför byxan blir kallt och luktar illa. Jag vill inte vara kvar härinne. Jag gråter tyst för att inte höras, inte göra väsen av sig som de vuxna brukar säga. I mina tysta hulkningar somnar jag snart, med huvudet lutat mot den skrovliga stenväggen.


Patti Smith

Det är Peace and love-festival och in på scen kommer hon. Det är femte gången jag ser henne uppträda live och hon gör mig inte besviken denna gången heller. Hon tar fram en charmig gammal kamera och fotar oss, för att föreviga denna stund och jag lägger min väska på andra sidan kravallstaketet för att ha båda händerna fria till applåder, applåder och total fokusering. Hon är 63 år gammal och ändå strålar det om henne. Hon och Lenny rockar loss!!! De river av mina favoriter redan de första tio minutrarna, det är bra då behöver man inte vänta på dem, bara njuta av resten. Inför rock'n roll nigger uppmanar hon oss att ta hand om vår framtid...i princip. och vi blir vilda av hennes tänk och hennes musik. Och jag gråter, skriker och skrattar under konserten och önskar att jag hade lust att bli en sån där groupie som har råd och ork att turnéra med henne så jag får uppleva det igen och igen. För hon är verkligen min stjärna! 


Göra rätt för sig

Vad är det? Att göra rätt för sig. Jag fick det kastat på mig att jag ska göra rätt för mig häromdagen och visst kan jag tro att jag redan gör det men det kan ändå få mig att fundera. Har det med att snylta på andra att göra? att jag tar för mig av saker som jag inte har betalat för eller givit tillbaka för, mot mina vänner? föräldrar? staten? eller handlar det om att vara en bra och god medborgare/medmänniska? och vad är i så fall definitionen av en sådan? Är det mer värt att jobba och betala skatt än att hjälpa pensionärer över vägen, ta ner katter från träd och återlämna borttappade barn till deras föräldrar utan att ha ett jobb.
Låt oss då säga att det bästa är att både ha ett jobb och vara en god medmänniska men tänk på alla som inte är det (vilket säkert har sina skjäl; de har dåligt självfötroende, en dålig dag, blev slagna av sina föräldrar, nyskild, trött på sitt arbete, etc etc.)de som är förbannade, bittra, gnälliga och låter det gå ut över andra. Eller de som inte har ett jobb men hjälper människor, delar ut soppa i soppkök, volontärarbetar, skänker sina slantar till rädda barnen, men ändå inte har ett arbete. Vem gör mest rätt för sig? Är det det man vill sträva efter? Är det rätt att bränna upp 100 000 kronor när det finns så mycket bättre saker att göra med dem, men jävligt bra pr var det, annat kan man inte riktigt säga...

Jag är trött och full av räkor. Jag hoppas innerligt att mina gäster varit lagom på lyset ikväll. Kanske finns det fler räkskal gömda på andra ställen än i duschen. Mitt sommarlov betår av vattning, städning, gräsklippning, vänner, räkor och funderingar på om jag gör rätt för mig.

RSS 2.0